Dhomat e Tregtisë të Maqedonisë


Ngarje

Арсовска: Од вкупниот буџет 3% за директна поддршка за приватниот сектор

Арсовска: Од вкупниот буџет 3% за директна поддршка за приватниот сектор 13-11-2019


Да почнеме најпрво со претпоставката за раст на економијата врз која се базира приходната страна на буџетот, веднаш се доведува во прашање целата негова конструкција. Во состојба на континуирани политички превирања имаше потфрлање на повеќе полиња во изминатата година, особено во делот на реализација на капиталните инвестиции, дополнително треба да се има предвид дека компаниите генерираат се помали добивки. Затоа нејасно е врз кои параметри е базиран проектираниот раст од 3,8% идната година,  со оглед на тоа што влегуваме во изборна година и во првите 6 месеци од годината до конституирање на нова влада се ќе биде во застој поради неизвесноста, доколку се одржат изборите во април 2020 година. За начинот на кој се планира да се трошат буџетските средства можеше да има поголема транспарентност со што ресорното министерство, преку широка стручна дебата ќе добиеше и инпут од засегнатите страни за тоа како да се подобри структурата на јавните трошења, но и за тоа колку приходната страна е реална. Од оние информации кои циркулираат во јавноста, заклучокот е дека буџетот е наменет за зголемувањето на платите во образованието, здравството и зголемување на пензиите, но не и како тоа ќе помогне стопанството и граѓаните да добијат подобри услуги, бидејќи системските проблеми нема да се решат на овој начин ниту ќе порасне продуктивноста на компаниите кои го полнат буџетот за да можат да издржат повисоки плати и трошоци. Од друга страна, трпат капиталните инвестиции, поле на кое се потфрли изминатата година, имајќи предвид дека имаме стратешка заложба за инфраструктурно поврзување на Македонија за побрз проток кое треба да остане во приоритетите, но и дека на овој начин се стимулира работата на над 20 стопански гранки.  Финално, финансирање на трошења кои нема да стимулираат раст на продуктивноста и подобрување на условите за работа на субјектите во приватниот сектор кој е двигател на економијата, е тешка одлука за која креаторите на буџетот ќе имаат одговорност не само пред вработените во јавната администрација и пензионерите, туку и пред приватниот сектот кој вработува 80% од вкупниот број граѓани во државата. Од буџетот тежок 3,9 милијарди евра за 2020 година, 109 милиони евра или околу 3 % се наменети за директна поддршка на приватниот сектор.  Данела Арсовска Претседател Сојуз на стопански комори на Македонија
Më tepër ...

ССК: Развоен фонд за изградба и одржување на индустриските зони

ССК: Развоен фонд за изградба и одржување на индустриските зони 06-11-2019


Дефицит на стручен кадар, недоволна понуда на локации за изградба на индустриски капацитети и инвестиции во постоечките индустриски зони, како и редовно усогласување на законските прописи како не би се јавувале нелогични толкувања, се трите главни приоритети кои треба системски да се решат со цел зголемување на конкурентноста на компаниите во индустрискиот сектор, беше истакнато на денешната прес конференција во Сојузот на стопански комори на Македонија. Елаборирајќи ги трите предизвици, Трајан Ангелоски, член на Управен одбор, Индустриска комора во Сојузот, со водечка домашна компанија и со долгогодишно искуство во областа на машинството и индустријата посочи дека дефицитот за стручен кадар станува се поизразен, поаѓајќи од фактот што постои голема потреба и од ученици и од кадар за машинската и енергетска индустрија, а мал интерес за упис во средните стручни училишта. „За голем број на компании, потребни се струки како машински техничари, бравари, водоинсталери, но и стручен кадар со високо образование, како машински, електро, технолошки, хемиски и информатички инженери, лабораториски биоинженери. На пример, само на територијата на општина Гази Баба, потребни се повеќе од 650 квалификувани работници од машинската и енергетската област за компаниите во оваа општина каде се лоцирани голем број индустриски капацитети. Соработката со универзитетите и компаниите треба да се издигне на уште повисоко ниво. Во изминатава година деловната заедница учествуваше во повеќе кампањи за промоција на уписот на ученици во средните стручни училишта, кон која кампања се приклучи и Владата. За да не останеме само на кампањи, имаме конкретен предлог да се намалат квотите за запишување на ученици во гимназиите и другите општествени смерови, а 1/3 од вкупниот број на слободни места да бидат за средните стручни училишта. На овој начин Министерството за образование ќе ги насочи учениците во вистинскиот правец“, истакна Ангелоски. Деловната заедница смета дека понудата на локации за изградба на индустриски капаците и инвестиции во постоечките индустриски зони не е доволна. „Вториот предизик со кој се соочуваат компаниите е како да ја зголемат продуктивноста и конкурентноста на своето производство кое треба да придонесе за раст на извозот. Освен во нова опрема и нови машини, потребно е и простор за тоа да се направи, така на пример не постојат доволен број на индустриски зони- локации за изградба на нови капацитети. Наше барање е секој квартал, општините да нудат на продажба слободни локации за изграба. Сегашните цени на слободните локации се несразмерно високи споредено со нивото на економска развиеност на македонската економија. Дополнително не треба да се заборават постоечките индустриски зони, кои моментално се останати на ниво на кое биле пред половина век кога биле изградени. Бараме да се определи развоен фонд за изградба и одржување на индустриските зони“, рече Ангелоски. Третиот предизвик е усогласување на Законските прописи со актуелните случувања во стопанството, со цел да не дојде до одредени ограничувања како во моментот што се случува со постоечкиот Закон за финансиска поддршка на инвестициите. „ Во овој домен би го навеле примерот согласно кој доколку изградите фотоволтаична централа со сите потребни дозволи и лиценци тогаш сте лишени од Финансиската поддршка за инвестиции според постоечкото толкување, бидејќи поседувате лиценца. Поточно според Законот поддршка не следува за оние компании кои работат со акцизни производи, имаат концесии или поседуваат лиценци. Така, доколку изградите фотоволтаична централа и на тој начин придонесете за почиста околина и оваа централа ја изградите според сите законски прописи Вие ќе добиете лиценца од Регулаторната комисија за енергетика. Со самото добивање на лиценца ќе се елиминирате од можноста да ги користите законските поволности од Законот за финансиска поддршка. Значи со други збори тие што придонесуваат за почиста околина и помала потрошувачка на енергија ќе бидат казнети да не можат да ги користи поволностите од овој закон. Нашето барање во овој случај е да се воспостави квалитетен механизам за усогласување на сите вакви разлики помеѓу законите од економската сфера кои сме свесни дека ќе се јавуваат и во иднина“, појасни Ангелески. Согласно податоците на ДЗС, индустриското производство во септември годинава во однос на истиот месец лани е зголемено за 6,1 отсто. Во однос, пак, на перидот јануари − септември лани растот изнесува 5,6 отсто. Доколку сакаме да се приклучиме кон земјите со висок технички технолошки развој потребно е минималниот процент на раст да изнесува од 7 до 9 % на годишно ниво и таквиот тренд да се одржува во континуитет од 5 до 10 години.
Më tepër ...

Напредок во бројот на предмети решени со медијација

Напредок во бројот на предмети решени со медијација 25-10-2019


Последниве две години во земјава има напредок во бројот на предмети решени со медијација. Комората на медијатори бележи над две илјади предмети за 2017/18 година што покажува дека напорот на медијаторите и поддршката од повеќе страни (Судскиот совет, Врховниот суд, Владата) може да донесе резултати, информира денеска Малинка Ристевска Јорданова од Институтот за европска политика на настанот по повод Европскиот ден на граѓанска правда „Медијацијата и бизнисот – бизнисот расте ако спорот се реши брзо“. Ристевска Јорданова смета дека медијацијата може да придонесе да се подобри сликата во судството кај нас во поглед на евроинтеграциите, затоа што таа во европските агенди, како што вели, е еден од клучните елементи и „еден од столбовите на кои се потпираат натамошните реформи во правосудтвото на ниво на Европа“. – Затоа медијацијата е еден од елементите кои може значително да придонесе да се подобри воопшто сликата за реформите во судството, вели Ристевска. Според неа неопходно е да се даде многу повеќе поддршка на медијацијата, посебно од страна на Владата, со цел, како што наведе, граѓаните и деловната заедница да ги осознаат придобивките од медијацијата и се повеќе да пристапуваат кон медијација како начин на решавање на споровите, а уште повеќе како придонес во градење на култура на доверба меѓу странките во едно општество. Во наредниот период, како што соопшти претседателот на Комората на медијатори Славе Младеновски, основна интенција ќе им биде да станат членка на Меѓународниот институтот за медијација од Хаг, и на домашен терен да ја информираат јавноста што значи медијацијата. Комората на медијатори пак, како што информира Младеновски потпишала меморандум за соработка со Владата и заклучок на Владата со кој им се препорачува на јавните претпријатија и државните органи да ја препорачаат медијацијата пред да одат во судска постапка. Комората потпишала и шест меморандуми за соработка со претставници на медијаторските здруженија од европските држави кои се членки на ЕУ и со Швајцарија. – Насловот на денешната тема е „Бизнисот побрзо расте ако спорот се реши брзо“. Ако оваа порака стигне до граѓаните или правните субјекти, верувам дека ние ќе имаме помалку поделено општество, ќе имаме помалку конфликти а ќе имаме поголема соработка и партнерство меѓу сите нас, дополни Младеновски. Тој информира дека на медијација може да се оди секогаш кога една од страните ќе иницира постапка за медијација, а другата ќе прифати. Тие не мора да почнат да одат во судска постапка туку можат веднаш да дојдат во постапка на медијација доколку спорот е медијабилен. Законски медијацијата е одредена да трае 60 дена, но од личното искуство на медијаторите таа не трае повеќе од пет дена. 
Më tepër ...

Прегледај ги сите Настани

Идни настани

Покана: Бенефити од Медијацијата за компаниите  (14.11.2019 и 10.12.2019, 10:30h, ССК)

Покана: Бенефити од Медијацијата за компаниите (14.11.2019 и 10.12.2019, 10:30h, ССК) 06-11-2019


Центарот за медијација кој го води Комората на медијатори во рамки на Сојуз на стопански комори на Македонија организира информативни сесии за компаниите членови на ССК да се запознааат со можноста за решавање на спорови со медијација како алтернативен начин, во вонсудска постапка која се спроведува согласно одредбите на Законот за медијација.   Фокус на предавањата ќе бидат  стопанските спорови, тргнувајќи од фактот дека за овој вид спорови обидот за решавање е задолжителен за оние спорови кои се однесуваат на парично побарување до 1.000.000 денари, за кои постапката се поведува со тужба до надлежен суд. На предавањата ќе бидат презентирани бизнис аспекти од областа на медијацијата, односно како функционира истата во стопанството во земјата како во регионот така и во други европски земји. Преку отворена дискусија ќе се разгледа можноста за поголема примена на медијацијата во деловните односи на компаниите членови на ССК поради бенефитот на алтернативното решавање спорови со медијација во однос на судската постапка. Предавачите се лиценцирани медијатори кои секојдневно решаваат спорови по пат на медијација, а предавањата ќе се одржуваат со едночасовна презентација и теоретско информирање, а потоа прикажување на реални примери и отворена дискусија како да се примени медијацијата во секојдневното работење.   Присуството на предавањата е бесплатно за членовите на Сојуз на стопански комори на Македонија. Ве молиме да го пријавите Вашето учество на е-маил: info@chamber.mk или на тел: 02.3091.440 најдоцна до еден ден пред одржување на семинарот.
Më tepër ...

Саеми во Мексико, септември 2019

Саеми во Мексико, септември 2019 13-08-2019


Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со Министерство на надворешни работи и амбасадата на Мексико во Белград Ве информира за можноста за учество на саеми во Мексико кои ќе се одржат во септември 2019 година. E Movilidad. 3-6 October, 2019, Expo Santa Fe, Mexico City, Mexico. Specialized event in hybrid and electric mobility. Automobiles, motorcycles, bicycles, utility & entertainment vehicles. Conferences and workshops.4,000 m2 of exhibition area, more than 30 exhibitors and more than 10,000 visitors. Contact: http://www.emovilidadexpo.com/ Mexico International Motorcycle Show. 3-6 October, 2019, Expo Santa Fe, Mexico City, Mexico. The meeting point for the motorcycle industry in Mexico, bringing the best shopping and entertainment experience to the show floor. 25,000 m2 of exhibition area, more than 85 exhibitors and more than 33,000 visitors. Contact: http://www.salondelamotocicleta.com.mx/ Monterrey International Book Fair. 12-20 October, 2019, Cintermex, Monterrey, Nuevo Leon, Mexico. the most representative cultural event of the year in the north side of Mexico. Different cultural events organized by different publishers, civil associations, universities and independent authors. 15,000 m2 of exhibition area, more than 112 exhibitors and more than 213,000 visitors. Contact: https://www.feriadellibromonterrey.mx/ Expo Joya. 15-18 October, 2019, Expo Guadalajara, Guadalajara, Mexico. Joya opens its gates to wholesale buyers, who wish to begin their jewelry business, complement the one they already have, or to increase the number of providers. The exhibition offers different pavilions with gold and silver jewelry, watches trending, costume jewelry, jewelry supplies, and fashion accessories to enhance the shopping experience. 15,000 m2 of exhibition area, more than 350 exhibitors and more than 15,000 visitors. Contact: https://expojoya.com.mx/en/ Expo Cihac. 15-19 October, 2019, Citibanamex Center, Mexico City, Mexico. The leading event in the construction industry with the best business opportunities. Innovations and trends from exhibitors who show and launch their new products in the framework of the event creating a business community that remains active throughout the year. Architecture, interior design, coatings, floors, machinery, tools, materials, sustainability, energy efficiency, windows, locks, technology and services making countless business connections among key players in the industry. 34,000 m2 of exhibition area, more than 500 exhibitors and more than 30,000 visitors. Contact: https://expocihac.com/ За сите дополнителни информации, Ве молиме контактирајте не на телефон 02 3091 440 или на е-маил: info@chamber.mk.  
Më tepër ...

Покана за учество на саем во Турција

Покана за учество на саем во Турција "FOOD TECH EURASIA" и "EURASIA PACKAGING" 05-08-2019


Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со АДОНИС ГРУП Ве информира за можноста за учество на: 14-ти Интернационален Саем за храна и пијалоци - FOOD TECH EURASIA, кој ќе се одржи во период од 23.10-26.10.2019 година во Истанбул.  На саемот  посетителите ќе имаат можност да видат: - Машини за производство на пијалоци и течна храна, системи за стерилизација,индустриски мешалки итн. На следниот линк можете да го превземете пријавениот лист за посета на саемот, a Вашето присуство можете да го пријавите најдоцна до 09.10.2019 година. 25-ти Интернационален  Саем за пакување - EURASIA PACKAGING кој ќе се одржи во период од 23.10-26.10.2019 година во Истанбул.  На саемот   посетителите ќе имаат можност да видат: - Пакување од стакло, пакување од дрво (од хартија, од метал, од пластика), помошни материјали за пакување, хемикалија за пакување, машини за пакување, машини за печатење. На следниот линк можете да го превземете пријавениот лист за посета на саемот, a Вашето присуство можете да го пријавите најдоцна до 09.10.2019 година. Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со АДОНИС ГРУП Ви овозможува бесплатно хотелско сместување во хотели со 4 или 5 звезди за двата саеми, а патните трошоци се обврска на компанијата. Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. За сите дополнителни информации Ве молиме контактирајте не на телефон: 02 30 91 440 или на е-маил: asistent@sojzukomori.org.mk.
Më tepër ...

Прегледај ги сите публикации

Dhomat e Tregtisë të Maqedonisë

Dhomat e Tregtisë të Maqedonisë është shoqata më e madhe e biznesit të pavarur në Maqedoni. Themeluar si një organizatë jo-fitimprurëse MCC promovon dhe përfaqëson interesat e biznesit të mijëra të kompanive anëtare dhe lidh ato me më shumë se 1.000 institucione dhe organizata vendore, rajonale dhe ndërkombëtare.

Dhomat e Tregtisë të Maqedonisë ofron qasje në informacion, bazat e të dhënave, edukimit të sipërmarrjes, këshilla ligjore, ndihmon në gjetjen e partnerëve të biznesit, informon të tenderëve kombëtare dhe ndërkombëtare, jep informacion mbi panairet, jep informacion në lidhje me financimin.

Duke vepruar nëpërmjet odave rajonale dhe sektoriale e tregtisë, kompanitë të ndikojë në ndryshimin e rregullave, kontaktet dhomës sigurojë komunikim të rregullt me ​​institucionet qeveritare, është një rekomandim i mirë në aktivitetet e prokurimit publik në vend ose ndërkombëtar. MCC është i njohur me kushtet për bashkëpunim dhe të biznesit në të gjitha tregjet e huaja dhe është një pjesë e një rrjeti të madh të shoqatave dhe institucioneve në mbarë botën.

Dhomat e Tregtisë të Maqedonisë është një institucion që përfaqëson interesat e të gjitha subjektet ekonomike të anëtarëve të dhomës. Përveç kësaj kompanitë e mëdha, dhe duke pasur parasysh faktin se NVM-të janë forca lëvizëse e çdo ekonomie dhe zhvillimin e tyre në afat të gjatë, të çojë në forcimin e ekonomisë në përgjithësi, një angazhimet e qarta të MCC është që të kontribuojë në zhvillimin dhe mbështetjen e ndërmarrjeve të vogla dhe ndërmarrjet e mesme. Zhvillimi i NVM-ve dhe sipërmarrjes marrë afirmimin e saj e ekonomisë së Maqedonisë, jo vetëm si një mjet për nxitjen dhe promovimin e frymën sipërmarrëse, por edhe për të rritur ndërgjegjësimin ndaj nevojën qëndrueshme për ndryshimet dhe reformat në sferën ekonomike, si një nga kryesore prioritetet e MCC.

 


Сподели