МАСИТ - Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии


Настани

Свечено отворање на центарот “МЛАДИХАБ – Дигитална младина” во Претседателската канцеларија на Република Северна Македонија 10.10.2019


      Со гордост ја соопштуваме веста дека МЛАДИХАБ - Канцеларија на претседателот ги отвори вратите за сите млади во земјата. Ве очекуваме сите вас млади да бидете дел од обуките за дигитални вештини, настани, забава и дружење и секако да се вклучите во општо - корисните активности и иницијативи кој ќе се реализираат преку овој проект. Овој проект е финансиран од British Embassy Skopje Фондот за добро владеење УКАИД, имплементиран од страна на MASIT и Национален младински совет на Македонија - НМСМ / NYCM / KRNM, со поддршка на Канцеларијата на Претседателот на Република Северна Македонија Стево Пендаровски. Ве очекуваме во центарот на градот на инфо средби и неформални дружби. Наскоро ќе ја објавиме и програмата со календарот на активности. Следете не!  
Повеќе ...

Најава на шестиот Б2Б настан во рамки на проектот GIVE, во Клуж, Романија 10.10.2019


  Во рамки на проектот Green ICT Development - GIVE  ќе се одржи шестиот Б2Б настан на тема: „Обликување попаметна и позелена иднина“ на 30-31 октомври 2019 година во Cluj HUB, Клуж, Романија. Главна цел на проектот GIVE е да се оствари соработка помеѓу компаниите, со цел креирање на нови производи и услуги помеѓу ИКТ, автомобилскиот и Green-Tech секторот. На настанот ќе присуствуваат компании и бизнис организации од: Албанија, Бугарија, Романија, Латвија, Србија и останати земји од регионот и Европа. Во моментов е отворен повик за компаниите членки на партнерите во проектот да земат учество на настанот со своја презентација на производи, услуги и проекти во рамки на трите наведени сектори. За таа цел ги повикуваме сите компании кои имаат интерес да се пријават со своја презентација на настанот да се пријават до praktikant@masit.org.mk, најдоцна до 20.10.2019 година. Покрај презентации од компаниите, на настанот ќе имате можност да одржите Б2Б средби со останати компании и организации кои доаѓаат од трите сектори. Доколку сте заинтересирани за присуство, ве молам пријавете се на регистрациската форма - http://shapingasmartergreenerfuture.talkb2b.net/, а воедно информирајте не и нас. Доколку ви се потребни дополнителни информации слободно контактирајте не.
Повеќе ...

The fifth B2B event “The Future Today” within Green ICT Development – GIVE was held in Sofia on 26th -27th September 10.10.2019


    The fifth B2B event “The Future Today” was held in Sofia on 26th -27th September organized by the Automotive Cluster Bulgaria. The event was held within the framework of Green ICT Development - GIVE project. Host of “The Future Today” was Unicredit Bulbank International Center in Sofia. The two-day conference included presentations from Automotive, ICT and Smart Green Tech companies, which shared the best practices and also, there was networking between the companies in formal and informal meetings. The opening session started with welcome speeches by Mr. Lyubomir Stanislavov, CEO of Automotive Cluster Bulgaria and Mrs. Teodora Petkova, CEO and Chairman of the Management Board of UniCredit Bulbank. After the opening session Mrs. Anna Naydenova, Executive Director of the ICT Cluster Bulgaria presented the opportunities that SMEs have with the implementation of this project. Next on the agenda was the keynote speaker, Mr. Zhecho Zhechev from the Expert Department Economic Policy in the Ministry of Economy who presented the business development opportunities in Bulgaria. In the following presentation Mr. Vladimir Minev from Bulgarian Small and Medium – sized Enterprises Promotion Agency presented measures implemented by BSMEPA in support of the internationalization of Bulgarian enterprises. The event session started with Mr. Matteo Ferazzi, CEE Strategy and Corporate Foresight, UniCredit S.p.A. and Mr. Kristofor Pavlov, Chief Economist of UniCredit Bulbank and their presentations were related to the automotive industry as an engine of global and local business. After this session the best practices were presented. The first presentation was by Mr. Ivan Mihaylov, CEO Visteon Electronics Bulgaria and chairman of the ACB BoD who presented Automotive 3.0 through the vision of Visteon. Next presenter was Mr. Lyudmil Mutafchiev from Robert Bosch Bulgaria who presented the Sofia – HUB for the Development of automotive software. Next on agenda was Mr. Boban Kostic, BG – Bcons, Serbia who presented regarding the EDI – Literacy on the Balkans. The last presentation at the first day of the event was from Mr. Kristiyan Andonov, Operation Director at UniCredit Fleet Management Bulgaria who presented the EDI-literacy on the Balkans. Throughout the whole first day, companies and organization representatives had multiple occasions to have B2B meetings and introductions. The first session in the second day of the event started with Mrs. Nadia Soultanova from Sofia Investment Agency with presentation about the support for the development of local and foreign businesses in building their success stories in Sofia. In the best practices part of the event first on the agenda was Mr. Koloyan Gadzhev from Web Grow Studio who talked about the Account Based Marketing in Digital. Next speaker was Mrs. Krasimira Shindarova form ICT Cluster Bulgaria who presented the Methodology for assessment and transformation to Factories of the Future. The next speaker was Mr. Dimitar Varganov from Rommtech – 3S who presented the good manufacturing practices. Then followed Mr. Krassimir Dimitrov from InnDev Ltd. who presented the high efficient product of automotive components; hairpins and busbars for E-mobility Drivers and Battery Packs within WAFIOS and BIHLER solutions. The last presentation was by Artin Bazdigyan from the company RAIS with the presentation RAIS – in quality we trust. The event ended with short company pitching and B2B meetings between the participants in order to establish cooperation and discuss present activities, products, services, joint projects, partnerships, exchange of experience and market information. Stay up to date with all the future activities within the project by following the GIVE Facebook page and GIVE LinkedIn group. The next GIVE B2B event will be organized on 30 - 31 October 2019 in Cluj - Napoca, Romania.  
Повеќе ...

Прегледај ги сите Новости

Идни настани

МАСИТ E-информатор мај - јули 2018 01.08.2018


 Погледнете ги сите активности во рамки на работењето на МАСИТ во периодот од мај до јули 2918 година.

Повеќе ...

Повик за учество во истражување во рамки на GIVE проект 23.03.2018


 Во рамки на проектот се спроведува прашалник кој е наменет за компаниите од ИКТ индустријата, автомобилската индустрија и обновлива енергија.

Повеќе ...

ИНТЕРВЈУА СО ВРАБОТЕНИ ВО КОМПАНИЈАТА УНЕТ 14.02.2018


Ви пренесуваме успешна приказна во рамки на Проектот, односно се работи за кандидатот Христина Јосифоска која максимално ги искористи стекнатите вештини и знаење од обуката. Таа успешно ја помина практичната работа во компанијата Унет и ја продолжи својата кариера со нова професија во ИТ светот.

Повеќе ...

Прегледај ги сите настани

МАСИТ - Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии

 Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) е волонтерска, непрофитна институција. Комората беше основана како асоцијација, во 2000 година, на иницијатива од најдобрите 15 македонски ИКТ компании како дел од Стопанската комора на Македонија. Во Април 2007, на Годишното собрание на МАСИТ беше усвоена правната трансформација на МАСИТ од Асоциација стана Комора.

Денес МАСИТ е гласот на Македонската ИКТ индустрија. Комората претставува компании од сите ИКТ сектори вклучувајки: софтверски компании и компании за ИТ услуги, хардвер компании и дистрибутери, кериер и други телеком компании, како и тренинг провајдери и ИКТ консултантски компании.

Сите активности и иницијативи на МАСИТ се остваруваат преку работата на работни групи каде сите членови можат да учествуваат со нивни сопствени иницијативи, и да ги искажат своите потреби и проблеми. МАСИТ завзема учество на настани поврзани со ИКТ индустријата, исто и учестува во промоција на достигнувањата на членовите во областа на развојот на софтвер и ИТ услуги. Претставниците на МАСИТ учествуваат во дефинирањет на регулаторната рамка и помагаат во дефинирањето на националните ИТ стандарди. МАСИТ преку различни јавно-приватни партнарства го помага развојот на ИКТ.

Тела на МАСИТ се Управен одборНадзорeн одбор и Суд на честа. Во составот на МАСИТ постои и Извршна канцеларија каде работат професионалци и кои се одговорни за сите активности на Комората.

Статутот на МАСИТ исто така дефинира и Совет на ИКТ експерти. Советот го сочинуваат индивидуалци, професионалци на полето на ИКТ кои работат во Академија, Владини и финансиски институции и организации.

МАСИТ соработува регионално и интернационално со други корперации и асоцјиации. Региoнално МАСИТ соработува со сите ИКТ Асоцијации од регионот на ЈИЕ (Југо-Источна Европа), и е член на Balcan and Black Sea Cluster Network. Интернационално МАСИТ стана членка на World Information Technology and Services Alliance - WITSA (www.witsa.org) во Мај 2005. А од Јануари 2009 МАСИТ стана член на European Information Technology Observatory - EITO (www.eito.com).МАСИТ има одлична соработка со донорските организации USAID и GTZ.

 

ВИЗИЈА:
МАСИТ да овозможи раст на македонскиот ИКТ бизнис, негова препознатливост и имиџ како во земјата така и во странство, како и унапредување на македонската економија и просперитет со посилна, поорганизирана и прогресивна ИКТ индустрија.


МИСИЈА:
МАСИТ е гласот и ресурсот на конкурентниот ИКТ сектор, поддршка на економијата базирана на иновации и клучен фактор за просперитет на нацијата.


ЦЕЛИ:
Следните цели се воспоставени за да се постигнат наведените визија и мисија, да се задоволат потребите и интересите на компаниите членки како и да се проши членство во МАСИТ:

Јавен дијалог - да се зајакне препознатливоста на МАСИТ и неговата улога во развојот на ИКТ законодавството, политиките и правилата на пазарот преку заштита и застапување на интересите на ИКТ бизнис заедницата.

Конкурентност - да се зголеми конкурентноста на членовите преку градење на капацитети, поттикнување на иновациите, доживотно учење, како и сертификација на компании и квалификација на човечки ресурси.

Соработка и вмрежување – да ја поддржи соработката и вмрежувањето на ИКТ компаниите во земјата, регионално и на меѓународно ниво преку настани, проекти, партнерства, конкурси, признанија и награди. Да се изгради и да се зајакне мрежата на МАСИТ со препознаени организации во насока на подобрување на брендот на Македонската ИКТ индустрија, нејзината препознатливост, имиџот и репутацијата.

Извозни капацитети – да го поддржи извозот преку подобрување и промоција на извозните политики; меѓународно брендирање и позиционирање; промовирање на кластери и соработка; зајакнување на извозни способности и знаења; поттикнување на квалитетот и извонредноста на компанијата со крајна цел да се воспостави Македонија како препознатлив бренд за специјализирани, високо квалитетни аутсорсинг услуги и софтверски производи.

Одржливост - постојано да ги подобрува своите финансиски и организациски операции и да се воспостави МАСИТ како признаена и професионална организација, преку иновативно, ефективно и ефикасно управување и лидерство со цел да ја исполни својата визија и мисија.

Сподели