Eкономијата на Франција може да се намали за околу 20 отсто во вториот квартал од годинава

Eкономијата на Франција може да се намали за околу 20 отсто во вториот квартал од годинава
БизнисРегулатива | 27.05.2020

Економијата на Франција може да се намали за околу 20 отсто во вториот квартал, бидејќи мерките за заклучување требаше да го забават ширењето на намалената активност на коронавирусот, велат од националната агенција за статистика „Инсе“.

 

Во извештајот се вели дека француската економија работи „приближно четири петтини од своето ниво пред кризата“, споредено со две третини за време на периодот на заклучувањето. „Инсе“, исто така, рече дека активноста продолжува „претпазливо“, откако мерките за заклучување беа олеснети на 11 мај и дека трошењето на потрошувачите се враќа.

 

Индексот на доверба на потрошувачите на „Инсе“ падна за два поени и застана на 93 поени во мај, откако се намали за осум поени претходниот месец. Индексот се пресметува така што 100 е долгорочен просек. „Домаќинствата покажуваат изразен песимизам во однос на економската состојба на Франција“, вели „Инсе“.

 

Од друга страна, индексот на деловна самодоверба се зголеми за малку, на 59 поени, откако во април беше 53 поени, најниско читање откако „Инсе“ започна да го пресметува индексот во 1980 година.

 

„Индикаторите за идна активност престанаа да паѓаат, но декларациите за изгледите остануваат мрачни“, рече „Инсе“.

 

(АФП)


Сподели