Сојуз на стопански комори на Македонија


Настани

Средба Градежна комора – РЕК: Објектите да се загреваат со енергетски ефикасни уреди

Средба Градежна комора – РЕК: Објектите да се загреваат со енергетски ефикасни уреди 16.10.2020


Градежната комора на Македонија поддржува измени на законската регулатива кои ќе значат подобрување на квалитетот на градба и ќе придонесат за заштеда на енергија и примена на повисоки стандарди за заштитата на животната средина. Овој став претставниците на Градежната комора го соопштија на денешната средна со Регулаторната комисија за енергетика и водени ресурси (РЕК) на која се разговараше за измените на Законот за градење во делот на дополнување на издавањето на одобрението за градба со информација за начинот на греење на објектот. „Сериозните градежни компании во реализација на своите инвестиции ги следат најновите трендови и градат според современи стандарди за енергетска ефикасност и заштита на животната средина. Во таа насока поддржуваме измени на законската регулатива кои ќе допринесат за создавање на подобри услови за домување, од што ќе имаат придобивки граѓаните, но и заедницата пошироко. Со денешната средба се вклучуваме во дебатата која ја отвори Регулаторната комисија за енергетика, во кој преку поширок процес на размена на мислења ќе треба да се утврдат условите под кои ќе се регулира прашањето за загревањето на објектите во фазата на добивање на градежна дозвола со што ќе се добијат однапред мапирани региони“,  изјави Ивица Јакимовски, претседател на Градежната комора. Тој истакна дека следејќи ги прописите регулирани со Законот за енергетска ефикасност, во објектите намалена е потрошувачката на енергија за шест пати, а сега се оди чекор понатаму, односно и уредите кои се инсталираат во домовите за загревање да бидат енергетски ефикасни односно да трошат помалку енергија. Од Градежната комора сметаат дека при носење на одлука по ова прашање треба да има инклузивен процес во кој при избор на решението ќе се почитуваат интересите на граѓаните, ќе се овозможи претпријатијата кои се на директен или индиректен начин засегнати да продолжат да работат и ќе се спречи создавање на монополски позиции на пазарот. РКЕ предлага во законските прописи од областа на градењето да се предвиди обврска објектите кои се градат да се приклучуваат на организиран систем на топлинска енергија таму каде што има таков систем. Ослободување од оваа обврска може да има доколку инвеститорот покаже дека има друг енергетски поефикасен систем за греење.
Повеќе ...

Градежните компании ќе инвестираат 1 милијарда евра ако им се овозможи непречено да работат

Градежните компании ќе инвестираат 1 милијарда евра ако им се овозможи непречено да работат 08.10.2020


Градежниот сектор како еден од секторите двигатели на македонската економија може да допринесе за излез од кризата и со тоа и за забрзување на економскиот развој во периодот на опоравување доколку му се овозможат услови за работа. Оваа порака денеска му ја пренесе претседателот на Градежната комора при Сојузот на стопански комори на Македонија, Ивица Јакимовски на министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, со кого оствари прва официјална средба.  Јакимовски потенцираше дека итно, без одложување треба да се преземат две важни активности. Прво да прекине мораториумот за градба во општините бидејќи ја оневозможува работата на градежните компании и тие трпат големи штети и да се забрза со донесувањето на деталните урбанистички планови во општините каде оваа постапка веќе е започната. Второ е да се надмине проблемот на кој се укажува подолго време, а тоа е не запазување на законските рокови за издавање на соодветна документација и дозволи од страна на општините со што се кочат градежните проекти. “Градежни компании кои се членки на Градежната комора изразуваат подготвеност да инвестираат 1 милијарда евра во наредните три години. Тоа е потребно во време на криза. Ние како компании преземаме обврска да инвестираме во проекти кои веќе постојат и бараме од централната и локалната власт да преземат конкретни мерки и чекори за да се создадат услови за почнување на реализацијата на проектите. Нашето конкретно барање е да ни се дозволи да инвестираме и на тој начин да се помогне на населението и стопанството во време на криза“, изјави Јакимовски. Секторот градежништво подолго време ги чувствува негативните ефекти од кризата во тековното работење. Работи со намалени кадровски капацитети и намалена продуктивност, отежната наплата на побарувањата и сервисирање на обврските. Доколку се земе во предвид дека  градежништвото повлекува ангажман на уште околу 26 други стопански гранки, позитивните ефекти на градежништвото за домашната економија се значително поголеми. Градежништвото има значајна улога за стимулирање на економскиот раст, отворањето на нови работни места, како и подобрување на социо-економските услови во државата. Градежништвото треба да биде еден од моторите на економскиот раст и по завршувањето на оваа криза, бидејќи од евентуален колапс на секторот процесот на закрепнување би бил многу тежок, не само на краток, туку и на долг рок.
Повеќе ...

Комората на сметководители ги опреми со хигиенски тотеми училиштата во Ѓорче Петров

Комората на сметководители ги опреми со хигиенски тотеми училиштата во Ѓорче Петров 06.10.2020


Комората на сметководители на Македонија го опреми со 15 апарати, хигиенски тотеми со сензор, основните училишта во Општина Ѓорче Петров. Апаратите се целосно безбедни и едноставни за употреба, а делуваат во насока на подигнување на степенот на хигиена кај децата во училиштата со цел превенција на ширење на вируси и други заразни болести. Апаратот е составен од самостоен бесконтактен сталак за дезинфекција со сензорски диспанзер, кој на брз, лесен и безбеден начин го дистрибуира средството за дезинфекција. „Апаратите од една страна ќе пружат побрза и побезбедна дезинфекција во училиштата што е особено важно за одржување на повисоко ново на лична и колективна хигиена, а од друга страна ќе им ја олесни и работата на вработените во училиштата кои сега најчесто рачно ги дистрибуираат средствата за дезинфекција. Во услови на здравствено-економска криза од голема важност е да се истакнува солидарноста и грижата како најважни општествени вредности“, изјави Сашо Раденковиќ претставник на бордот на комората. Градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумовски, истакна голема благодарност до Комората на сметководители, кои даваат поддршка на она што е најважно во општеството, образовниот систем и младите. „Континуираната соработка со деловната заедница и одѕивот на општествено одговорните субјекти да им помогнат на општините во борбата со Ковид-19 преку вакви донации повторно вроди со плод. Среќен сум што на ваков начин дополнително ги штитиме  нашите најмлади жители. И благодарам на Комората на сметководители што допринесе училиштата и градинките во Ѓорче Петров да добијат вакви апарати, а преку нив и соодветни и здрави услови за престој во затворени простории. Апелирам на максимално почитување на протоколите со цел заеднички да придонесеме кон намалување на последиците од пандемијата“, изјави Наумовски. Комората на сметководители демонстрирајќи високо ниво на општествена свест  во изминатиот период вложија максимални напори да придонесат кон подобрување на состојбите онаму што е најпотребно. Во таа насока беше дониран тунелот за дезинфекција и дигитален пулт за бесконтактно мерење на температура и за дезинфекција за Институтот по белодробни заболувања кај децата Козле, се организираа кампањи и акции за обезбедување опрема и помош за најранливите категории.
Повеќе ...

Прегледај ги сите Новости

Идни настани

Покана: Права и обврски кои произлегуваат од законот за работни односи и подзаконски акти од областа на трудот

Покана: Права и обврски кои произлегуваат од законот за работни односи и подзаконски акти од областа на трудот 25.07.2020


Повеќе ...

Покана: Даночни поттикнувања за донации во спортот преку ваучер системот

Покана: Даночни поттикнувања за донации во спортот преку ваучер системот 25.07.2020


Повеќе ...

Висок стандард за хигиена и безбедност на сместувачки капацитети со употреба на напредна технологија

Висок стандард за хигиена и безбедност на сместувачки капацитети со употреба на напредна технологија 10.07.2020


Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со „Clean Max Macedonia“ во согласност со донесените протоколи за работа на угостителски објекти за сместување (хотели и други угостителски објекти за сместување), организира он-лине презентација за своите членови за имплементација на висок стандард за хигиена и безбедност со употреба на напредна технологија со цел безбедно и сигурно враќање на гостите во хотелите и другите сместувачки капацитети. Членовите на Сојуз на стопански комори на Македонија кои се заинтересирани за учество на он-лине сесијата е потребно да го пријават своето учество на е-маил: info@chamber.mk најдоцна до 13 јули 2020 (понеделник) по што ќе добијат линк за вклучување на сесијата преку Zoom платформата. Учеството на презентацијата е без надомест. АГЕНДА Стандард за хигиена и санитизација на хотелска соба Violet star и Протокол за одржување на хигиена во Хотелиерскиот сектор вклучувајки и превенција и заштита од Covid 19 Volet Star Запознавање со стандардот и неговите придобивки Јавно здравствено значење од воведување на стандардизиран пристап во одржување на хигиена во хотелскиот сектор Violet star, Клин Макс метод , УВЦ технологија Violet star сертификат и неговите придобивки Клин Макс Метод Употреба на УВЦ технологија и сертифициран уред за дезинфекција на површини Дискусија и прашања ПРЕДАВАЧИ Александра Марковска - Со над 15 годишно искуство во менаџмент и консултантство. CEO / Консултант во Консултантска куќа Квалити Консалтинг. CEO / Консултант во Консултантска куќа Фуд Консалтинг. Автор на книгата “Три чекори за спроведување на стандарди”. Ко Автор на стандардот – Стандард за хигиена и санитизација на хотелски кревет. Проф. Д-р Драган Ѓорѓев - Доктор по медицина, Професор по хигиена на Медицински факултет Скопје и експерт по јавно здравје и хигиена на животната средина. Ко-Автор на стандардот – Стандард за хигиена и санитизација на хотелски кревет. Автор на “ Протокол за одржување на хигиена во хотелиерскиот сектор вклучувајки и  превенција и заштита од Covid 19. Дијана Бадаровска Мицова - Генерален менаџер на Clean Max Macedonia. Стекната експертиза и познавање на технологии како замена за стандардно одржување на хигиена. Истражувач на светските пазари и стратегии за справување на хотелите со Ковид 19.
Повеќе ...

Прегледај ги сите настани

Сојуз на стопански комори на Македонија

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) како унија од 33 стопански комори организации и здруженија, е најголемата независна деловна организација во Република Македонија која ги промовира и застапува интересите на компаниите и ги поврзува со над 1000 национални, регионални и интернационални институции и организации. Со својата комплексна организација Сојузот е најголем претставник на бизнис заедницата кој е во чекор со модерните достигнувања во деловниот свет и континуирано активно придонесува во развојот на компаниите и националната економија.


Повеќе од 23.000 компании организирани во Сојузот на стопански комори на Македонија, кои се успешни во својата дејност, со конструктивни предлози, придонесуваат за подобрување на бизнис амбиентот во земјата.

 

Сојузот овозможува пристап до информации, бази на податоци, едукација за претприемништво, правни совети,  помага во пронаоѓањето на деловни партнери,  известува за домашни и меѓународни тендери,овозможува настапи на саеми, обезбедува информации за извори на финансирање. Делувајќи во рамки на секторските комори, компаниите влијаат на промена на регулативата, а коморските контакти се поддршка во контактите со државните институции, како и добра препорака во активностите за јавни набавки, во Република Македонија или интернационално.


ССК ги познава условите за соработка и бизнис насите странски пазари и вмрежена е со економски асоцијации и институции ширум светот.

 

На Вашиот пат кон успехот ќе се соочите со многу предизвици затоа што тоа е составен дел на деловното работење. Во сите овие ситуации, не двоумете се да ни се обратите,преку Вашата секторска комора или координатор.


Сојуз на стопански Комори на Македонија е Ваш партнер во бизнисот и вработените на Комората се достапни за сите потребни бизнис информации и услуги.

Сојуз на стопански комори на Македонија е институција која ги застапува интересите на сите стопански субјекти членови на комората.


Покрај големите компании, а имајќи го предвид фактот дека малите и средни претпријатија се движечка сила на секоја економија и дека нивниот развој, долгорочно гледано, води кон јакнење на целокупната економија, разбирливи се заложбите на ССК за развој и поддршка на малите и средни претпријатија.  Развојот на малите и средни претпријатија и на претприемништвото доби своја афирмација во македонското стопанство не само како средство за негување и унапредување на претприемнички дух, туку и за поттикнување на свеста во насока на конзистентната потреба од промени и реформи на економската сцена, како еден од главните приоритети на ССК.

 

 


Сподели