Стопанска комора на Македонија - најстара и најголема бизнис асоцијација


Новости

САЕМ ЗА МЕБЕЛ 2023 ПОД МОТОТО „РАЗБУДИ ЈА ЕСТЕТИКАТА ВО СЕБЕ“

САЕМ ЗА МЕБЕЛ 2023 ПОД МОТОТО „РАЗБУДИ ЈА ЕСТЕТИКАТА ВО СЕБЕ“ 31.03.2023


На истата локација, ВИП Арената „Борис Трајковски“, од 29 март до 2 април годинава се одржува 45. издание на Саемот за мебел 2023 година под работното мото „Разбуди ја естетиката во себе“. Оваа саемска манифестација се одржува по пауза од неколку години поради пандемијата на вирусот КОВИД 19 и по неколкуте години виртуелен Саем за мебел, при што од сопствените домови се купуваа различни парчиња ме ...
Повеќе ...

КАКО ДО ПОГОЛЕМА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ЕКОНОМИИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН - ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ

КАКО ДО ПОГОЛЕМА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ЕКОНОМИИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН - ПРЕДИЗВИЦИ И МОЖНОСТИ 30.03.2023


Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија Бранко Азески во своето обраќање акцент стави на неколку прашања. „Се`уште во нашиот регион историјата и политиката се доминантни во однос на економијата и бизнисот. На балканските политички елити 30 години им беше потребно да сфатат дека регионалната политика и пристап во работењето не е враќање кон старата Југославија туку приклучување ко ...
Повеќе ...

ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ НА МАКЕДОНСКОТО РУДАРСТВО НЕОПХОДНИ СЕ СТРАТЕГИЈА И ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ

ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ НА МАКЕДОНСКОТО РУДАРСТВО НЕОПХОДНИ СЕ СТРАТЕГИЈА И ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ 24.03.2023


Неопходно е да се случи окрупнување на македонскиот рударски комплекс, како во поглед на концесиите, така и во делот на рударските компании, за дополнително да се динамизира процесот на модернизација преку вложувања во најсовремени технологии и стандарди кои се гаранција за натамошниот одржлив развој на оваа витална гранка на македонската економија. ...
Повеќе ...

Прегледај ги сите Новости

Идни настани

Бизнис ИНФО 365 од 21.09.2018

Бизнис ИНФО 365 од 21.09.2018 21.09.2018


Повеќе ...

Бизнис ИНФО број 364

Бизнис ИНФО број 364 14.09.2018


Повеќе ...

Бизнис ИНФО број 363

Бизнис ИНФО број 363 07.09.2018


Повеќе ...

Прегледај ги сите настани

Стопанска комора на Македонија - најстара и најголема бизнис асоцијација

Стопанската комора на Македонија е најстара и најбројна бизнис асоцијација со традиција од 96 години.  
Комората е референтна институција на бизнисот во нашата држава со околу 15.000 членки на доброволна основа. Компаниите-членки учествуваат со околу 95% од БДП на Република Македонија, вработуваат околу 95% и учествуваат со 94% во надворешно трговската размена на РМ. Членките на Стопанската комора на Македонија имаат доминантно учество во формирањето на сите макроекономски индикатори на ниво на државата (БДП, надворешно- трговската размена, вработувањето, измирувањето на обврските кон државата и сл.).

Своите интереси, компаниите-членки ги изразуваат преку телата и органите на Комората:

  • 20 Здруженија (според дејности) / 8 Асоцијации
  • 40 Групации (вио рамки на Здруженијата)
  • 16 Регионални комори со 8 постојани регионални канцеларии
  • 3 Мешовити Комори (од меѓународен карактер)
  • 9 Деловни Совети
  • Совет на Странски Инвеститори

Стопанската комора на Македонија е прва комора и прва институција во Република Македонија која поседува сертификат за имплементирање на европските стандарди ISO 9001:2015.
 

 

 


Сподели