МАСИТ - Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии


Настани

The sixth B2B event “Shaping together a smarter and greener future” within Green ICT Development – GIVE was held in Cluj-Napoca on 30th - 31st October

The sixth B2B event “Shaping together a smarter and greener future” within Green ICT Development – GIVE was held in Cluj-Napoca on 30th - 31st October 11.11.2019


      The sixth B2B event “Shaping together a smarter and greener future” was held in Cluj Napoca on 30th -31st October organized by the Cluj IT Cluster. The event was organized within the framework of Green ICT Development - GIVE project. Host of the event was the Cluj Hub in Cluj-Napoca. The event was dedicated to supporting cross-industry collaboration and internationalization of SMEs to third markets, with a special focus on three different sectors Automotive, ICT and Smart Green Technologies. The two-day conference included presentations from Automotive, ICT and Smart Green Tech companies, which shared the best practices and afterwards there were B2B meetings between the companies. The opening session started with welcome speeches by Ligia Georgescu, Consultant Investment & HR AHK România, Stelian Brad from Cluj IT Cluster and Phillipp Gleißner, Senior Manager Investor Service Invest in Bavaria. After the opening session the participants have had the opportunity to briefly present themselves. The presentations that followed were: Ligia Georgescu who presented the demand for products and services, networking and clusters in Bavaria, Sorana Cernea, Partener TPA Cluj who presented the legal and fiscal aspects in Bavaria and Phillipp Gleißner who presented the financing opportunities and information points in Bavaria. The first day of the event ended with meeting of the Consortium Members regarding the following activities in the GIVE project. The first session in the second day of the event started with welcoming speech by Stelian Brad, President of the Cluj IT Cluster. Then followed Anna Naydenova, Executive Director of the ICT Cluster Bulgaria who presented the activities of GIVE project and the opportunities that SMEs have with the implementation of this project. The next speaker was Philipp Gleissner, Senior Manager Investor Services, Invest in Bavaria who presented the Open Manufacturing Platform. Then Ciprian Comsulea, Founder of CREESC presented the sustainability by cross-sectorial synergies. The last presentation for this session was by Tatiana Vucic, Executive Director, BIT Alliance that presented the gateway to the IT Industry in Bosnia-Herzegovina. In the session “Best practices from companies” presented the following companies: Borisa Tomanic, Manager EDI-onboarding team, BG-Bcons, Serbia, Paul Zoicas, Innovation Lead, Digital Transformers, Romania, Adrian Lupau, Case Study in Automotive, PitechPlus, Ioan Dragan, Product Study X-Alert, Trencardis and Raivis Eksteins, InPass, Latvia. The event ended with B2B meetings between the participants. At the B2B meetings the participants have had the opportunities to establish further cooperation and discuss present activities, products, services, joint projects, partnerships, exchange of experience and market information. This event was a great opportunity to discover the best practices and experiences from the companies and to establish potential further cooperation between the companies. Stay up to date with all the future activities within the project by following the GIVE Facebook page and GIVE LinkedIn group. The next GIVE event will be organized on 27 - 28 November 2019 in Skopje, North Macedonia.
Повеќе ...

“GIVE” Going International, 27-28.11.2019, Скопје

“GIVE” Going International, 27-28.11.2019, Скопје 11.11.2019


Во рамки на проектот Green ICT Development - GIVE  на 27-28 ноември 2019, во Скопје, ќе се одржи финалната конференција на тема: “GIVE” Going International.На настанот ќе бидат претставени досегашните активности спроведени во рамки на проектот, како и идните планови. Покрај тоа, партнерите во овој проект ќе ја презентираат Стратегијата за интернационализација која е резултат на двегодишен процес спроведен од страна на проектниот конзорциум. Стратегијата е насочена кон поддршка на малите и средните претпријатија за проширување на нивниот бизнис во следните земји: Кина, Египет и Тајван. На настанот учество ќе земат и експерти на темата како и претставници од кинеска, египетска и / или тајванска амбасада. Покрај тоа, на настанот ќе присуствуваат организации и компании кои доаѓаат од трите сектори: автомобилски, ИКТ и паметни зелени технологии од следните земји: Албанија, Бугарија, Романија, Латвија, Србија и останати земји од регионот и Европа.Во моментов е отворен повик за компаниите членки на партнерите во проектот да земат учество на настанот со своја презентација на производи, услуги и проекти во рамки на трите наведени сектори и / или да земат учество со презентација на своите искуства поврзани со работење на некој од наведените пазари (Кина, Египет и / или Тајван).За таа цел ги повикуваме сите членки на МАСИТ кои имаат интерес да имаат своја презентација на настанот да се пријават до elena.stoleska@masit.org.mkнајдоцна до 22.11.2019 година.Во прилог на овој емаил ви ја доставувам и официјалната покана со драфт агендата за настанот.Присуството на настанот е бесплатно со задолжителна регистрација на следната онлајн форма.Локацијата на настанот дополнително ќе биде споделена.
Повеќе ...

Се одржа 6-от Б2Б настан на проектот “Green ICT Development”

Се одржа 6-от Б2Б настан на проектот “Green ICT Development” 04.11.2019


Во рамки на проектот Green ICT Development - GIVE  последниот Б2Б настан се одржа во Клуж, Романија. Настанот е посветен на поддршка нa соработката и интернационализацијата на малите и средните претпријатија на трети пазари, со посебен фокус на трите сектори автомобилство, ИКТ и паметни зелени технологии На настанот беа присутни и компании од трите сектори.  Повеќе информации во врска со настанот наскоро ќе бидат објавени.Дотогаш следете не на социјалните медиуми.
Повеќе ...

Прегледај ги сите Новости

Идни настани

МАСИТ E-информатор мај - јули 2018

МАСИТ E-информатор мај - јули 2018 01.08.2018


 Погледнете ги сите активности во рамки на работењето на МАСИТ во периодот од мај до јули 2918 година.

Повеќе ...

Повик за учество во истражување во рамки на GIVE проект

Повик за учество во истражување во рамки на GIVE проект 23.03.2018


 Во рамки на проектот се спроведува прашалник кој е наменет за компаниите од ИКТ индустријата, автомобилската индустрија и обновлива енергија.

Повеќе ...

ИНТЕРВЈУА СО ВРАБОТЕНИ ВО КОМПАНИЈАТА УНЕТ

ИНТЕРВЈУА СО ВРАБОТЕНИ ВО КОМПАНИЈАТА УНЕТ 14.02.2018


Ви пренесуваме успешна приказна во рамки на Проектот, односно се работи за кандидатот Христина Јосифоска која максимално ги искористи стекнатите вештини и знаење од обуката. Таа успешно ја помина практичната работа во компанијата Унет и ја продолжи својата кариера со нова професија во ИТ светот.

Повеќе ...

Прегледај ги сите настани

МАСИТ - Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии

 Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) е волонтерска, непрофитна институција. Комората беше основана како асоцијација, во 2000 година, на иницијатива од најдобрите 15 македонски ИКТ компании како дел од Стопанската комора на Македонија. Во Април 2007, на Годишното собрание на МАСИТ беше усвоена правната трансформација на МАСИТ од Асоциација стана Комора.

Денес МАСИТ е гласот на Македонската ИКТ индустрија. Комората претставува компании од сите ИКТ сектори вклучувајки: софтверски компании и компании за ИТ услуги, хардвер компании и дистрибутери, кериер и други телеком компании, како и тренинг провајдери и ИКТ консултантски компании.

Сите активности и иницијативи на МАСИТ се остваруваат преку работата на работни групи каде сите членови можат да учествуваат со нивни сопствени иницијативи, и да ги искажат своите потреби и проблеми. МАСИТ завзема учество на настани поврзани со ИКТ индустријата, исто и учестува во промоција на достигнувањата на членовите во областа на развојот на софтвер и ИТ услуги. Претставниците на МАСИТ учествуваат во дефинирањет на регулаторната рамка и помагаат во дефинирањето на националните ИТ стандарди. МАСИТ преку различни јавно-приватни партнарства го помага развојот на ИКТ.

Тела на МАСИТ се Управен одборНадзорeн одбор и Суд на честа. Во составот на МАСИТ постои и Извршна канцеларија каде работат професионалци и кои се одговорни за сите активности на Комората.

Статутот на МАСИТ исто така дефинира и Совет на ИКТ експерти. Советот го сочинуваат индивидуалци, професионалци на полето на ИКТ кои работат во Академија, Владини и финансиски институции и организации.

МАСИТ соработува регионално и интернационално со други корперации и асоцјиации. Региoнално МАСИТ соработува со сите ИКТ Асоцијации од регионот на ЈИЕ (Југо-Источна Европа), и е член на Balcan and Black Sea Cluster Network. Интернационално МАСИТ стана членка на World Information Technology and Services Alliance - WITSA (www.witsa.org) во Мај 2005. А од Јануари 2009 МАСИТ стана член на European Information Technology Observatory - EITO (www.eito.com).МАСИТ има одлична соработка со донорските организации USAID и GTZ.

 

ВИЗИЈА:
МАСИТ да овозможи раст на македонскиот ИКТ бизнис, негова препознатливост и имиџ како во земјата така и во странство, како и унапредување на македонската економија и просперитет со посилна, поорганизирана и прогресивна ИКТ индустрија.


МИСИЈА:
МАСИТ е гласот и ресурсот на конкурентниот ИКТ сектор, поддршка на економијата базирана на иновации и клучен фактор за просперитет на нацијата.


ЦЕЛИ:
Следните цели се воспоставени за да се постигнат наведените визија и мисија, да се задоволат потребите и интересите на компаниите членки како и да се проши членство во МАСИТ:

Јавен дијалог - да се зајакне препознатливоста на МАСИТ и неговата улога во развојот на ИКТ законодавството, политиките и правилата на пазарот преку заштита и застапување на интересите на ИКТ бизнис заедницата.

Конкурентност - да се зголеми конкурентноста на членовите преку градење на капацитети, поттикнување на иновациите, доживотно учење, како и сертификација на компании и квалификација на човечки ресурси.

Соработка и вмрежување – да ја поддржи соработката и вмрежувањето на ИКТ компаниите во земјата, регионално и на меѓународно ниво преку настани, проекти, партнерства, конкурси, признанија и награди. Да се изгради и да се зајакне мрежата на МАСИТ со препознаени организации во насока на подобрување на брендот на Македонската ИКТ индустрија, нејзината препознатливост, имиџот и репутацијата.

Извозни капацитети – да го поддржи извозот преку подобрување и промоција на извозните политики; меѓународно брендирање и позиционирање; промовирање на кластери и соработка; зајакнување на извозни способности и знаења; поттикнување на квалитетот и извонредноста на компанијата со крајна цел да се воспостави Македонија како препознатлив бренд за специјализирани, високо квалитетни аутсорсинг услуги и софтверски производи.

Одржливост - постојано да ги подобрува своите финансиски и организациски операции и да се воспостави МАСИТ како признаена и професионална организација, преку иновативно, ефективно и ефикасно управување и лидерство со цел да ја исполни својата визија и мисија.

Сподели