ССК и Институт за стандардизација ја интензивираат соработката

ССК и Институт за стандардизација ја интензивираат соработката 18.09.2018

Потпретседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК),  Габриела Кулебанова и директроот на Институтот за стандардизација Џевад Кицара, остварија средба на која беа договорени заеднички активности со цел интензивирање на соработката.

Повеќе ...

ССК: Градежништвото во фокус на јавно-приватниот дијалог

ССК: Градежништвото во фокус на јавно-приватниот дијалог 19.09.2018

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) и компании членови  предводени од претседателот на Градежната комора Ивица Јакимовски во насока на зацврстување на јавно-приватниот дијалог остварија работна средба со кабинетот на претседателот на Владата на Република Македонија.

Фокусот на средбата беше подобрување на состојбата во градежниот сектор, кој во изминатите два квартали бележи стагнација.  Градежната комора на Македонија ги претстави стратешките цели, како и потребата од редовни состаноци со претставниците на државните институции со цел воспоставување квалитетен јавно приватен дијалог кој треба да има долгорочни позитивни ефекти врз условите за водење на бизнис на компаниите кои несомнено придонесуваат кон севкупниот економски развој.

Повеќе ...

Арсовска: Жените ментори со важна улога во развојoт на економијата

Арсовска: Жените ментори со важна улога во развојoт на економијата 24.10.2018

Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија,  Данела Арсовска,  со свое официјално обраќање ја отвори три дневната Конференција на ментори во Скопје и заедно со Амбасадорот на Холандија во Република Македонија, Вилем Воутер Пламп и организаторот Славица Николовска, Македонската мрежа на ментори им посакаа добредојде на над 60 професионалци ментори во Скопје од Македонија, Холандија, Албанија и Косово.

Повеќе ...

Арсовска во Вашингтон: За економски раст потребна е гаранција на безбедноста на инвестициите

Арсовска во Вашингтон: За економски раст потребна е гаранција на безбедноста на инвестициите 28.09.2018

Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), Данела Арсовска е во службена посета на Вашингтон. Целта на посетата е отпочнување на разговори за унапредување на правилата на работа кои ќе гарантираат безбедност на домашните и странски инвестиции, а кои треба да се усвојат најдоцна до 2020 година.

Повеќе ...

ССК: Голем успех на македонската наука во земјоделството – меѓународно признати домашни сорти на пченица

ССК: Голем успех на македонската наука во земјоделството – меѓународно признати домашни сорти на пченица 02.10.2018

Постигнат е голем успех на македонската наука во областа на земјоделството, поточно во создавање нови сорти пченица кои се признати на меѓународен план.  Во конкуренција на светски реномирани компании како најдобри сорти пченица, со одлични карактеристики и врвни приноси, минатиот месец признати се неколку домашни сорти пченица во Република Грција, Република Србија и Република Албанија. Станува збор за сортата „Осатка“ која е призната во Р. Грција, Р. Србија и Р. Бугарија, а сортата  „Тритикале-Агроунија“ во Р. Србија и Р. Бугарија.

Повеќе ...