Стопанска комора на Македонија - најстара и најголема бизнис асоцијација


Новости

КИФ ПО ВТОР ПАТ ОРГАНИЗИРАШЕ ЗАЕДНИЧКИ САЕМСКИ НАСТАП НА КОМПАНИИ ОД ШЕСТЕ ЗЕМЈИ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

КИФ ПО ВТОР ПАТ ОРГАНИЗИРАШЕ ЗАЕДНИЧКИ САЕМСКИ НАСТАП НА КОМПАНИИ ОД ШЕСТЕ ЗЕМЈИ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН 06.04.2022


Ко-претседателот на Коморскиот инвестициски форум (КИФ), Бранко Азески, и потпретседателката на Стопанската комора на Северна Македонија, д-р Елена Милевска Штрбевска, се домаќини на 23 Меѓународен бизнис саем што се одржува во Мостар, заедно со претседателот на Надворешно-трговската комора на Босна и Херцеговина, Ахмет Егрлиќ. Ова е втора саемска манифестација (после Саемот во Тирана што се одржа ...
Повеќе ...

АЗЕСКИ НА 23. МЕЃУНАРОДЕН МОСТАРСКИ САЕМ

АЗЕСКИ НА 23. МЕЃУНАРОДЕН МОСТАРСКИ САЕМ 05.04.2022


Најголема и најбројна бизнис-манифестација во регионот со 50.000 посетители. Хрватскиот премиер Пленковиќ, српската премиерка Брнабиќ и босанскиот премиер Новалиќ, како и унгарскиот министер за надворешни работи, Петар Сиарто, денеска ќе бидат во друштво на бизнисмените од регионот. Дваесет и третиот меѓународен бизнис-саем во Мостар, кој ќе се одржи во периодот од 5 до 9 април 2022 година, е една ...
Повеќе ...

КВАЛИФИКАЦИИТЕ ГОТВАЧ, ПЕКАР И СЛАТКАР НАЈБАРАНИ ВО УГОСТИТЕЛСКИОТ СЕКТОР

КВАЛИФИКАЦИИТЕ ГОТВАЧ, ПЕКАР И СЛАТКАР НАЈБАРАНИ ВО УГОСТИТЕЛСКИОТ СЕКТОР 01.04.2022


Обезбедувањето квалитет во образованието и здобивањето стручни вештини кај учениците преку реализација на практичната обука во компаниите, како најефективен начин за обезбедување стручен кадар, континуирано се во фокусот на работењето на Стопанската комора. Извршувајќи ја својата функција како мост меѓу образованието и бизнисот, денеска таа воспостави соработка меѓу Пекарницата „Пастел“ и Стручнот ...
Повеќе ...

Прегледај ги сите Новости

Идни настани

Бизнис ИНФО 365 од 21.09.2018

Бизнис ИНФО 365 од 21.09.2018 21.09.2018


Повеќе ...

Бизнис ИНФО број 364

Бизнис ИНФО број 364 14.09.2018


Повеќе ...

Бизнис ИНФО број 363

Бизнис ИНФО број 363 07.09.2018


Повеќе ...

Прегледај ги сите настани

Стопанска комора на Македонија - најстара и најголема бизнис асоцијација

Стопанската комора на Македонија е најстара и најбројна бизнис асоцијација со традиција од 96 години.  
Комората е референтна институција на бизнисот во нашата држава со околу 15.000 членки на доброволна основа. Компаниите-членки учествуваат со околу 95% од БДП на Република Македонија, вработуваат околу 95% и учествуваат со 94% во надворешно трговската размена на РМ. Членките на Стопанската комора на Македонија имаат доминантно учество во формирањето на сите макроекономски индикатори на ниво на државата (БДП, надворешно- трговската размена, вработувањето, измирувањето на обврските кон државата и сл.).

Своите интереси, компаниите-членки ги изразуваат преку телата и органите на Комората:

  • 20 Здруженија (според дејности) / 8 Асоцијации
  • 40 Групации (вио рамки на Здруженијата)
  • 16 Регионални комори со 8 постојани регионални канцеларии
  • 3 Мешовити Комори (од меѓународен карактер)
  • 9 Деловни Совети
  • Совет на Странски Инвеститори

Стопанската комора на Македонија е прва комора и прва институција во Република Македонија која поседува сертификат за имплементирање на европските стандарди ISO 9001:2015.
 

 

 


Сподели